De Gedichternis

 

Vanuit het atelier ‘natuur&dier’ helpen we met een groep deelnemers om de twee weken de stielmannen in het Vrijbroekpark met het dagelijkse onderhoud van het park; planten, snoeien, wieden, enz.
Op dinsdag en donderdag zijn er nog andere vrijwilligers die hun steentje bijdragen in het park, waaronder Greet Gemis, gepensioneerd creatief therapeut van het UPC. Zij kreeg het idee om meer kunst in het park te brengen en nodigde ons uit om daaraan mee te doen.

Het brainstormen ging van start en al snel kwamen we op het idee om in ‘de wilgernis’ –een vrij nieuw aangekocht stuk park- gedichten op te hangen en dit zo om te toveren in ‘de gedichternis’. Om de link naar de wilgernis te maken bedacht Greet om wilgenschermen te vlechten waaraan we de gedichten kunnen ophangen.

Dit idee werd omgezet in een workshop; één voor de vrijwilligers en de deelnemers vanuit RC Pastel, en één werd opengesteld voor het publiek (helaas konden we dit door de corona-maatregelen niet mengen). Op die manier leerden we de techniek om wilgentakken te vlechten, en stonden er in een mum van tijd prachtige wilgenschermen bezaaid in het landschap. We kregen deskundige uitleg en begeleiding van wilgenvlechter ‘Simon Natuurlijk’ en de aprilzon lachte ons toe.

De volgende stap; de gedichten. Hiervoor slaan we de handen in elkaar met Christine Selleslagh en de poëziegroep die vanuit De Loods wordt georganiseerd.

Binnenkort kan je dus gaan wandelen in het Vrijbroekpark en in de wilgernis op zoek gaan naar de verschillende gedichten, geniet ervan!

We bedanken alvast het Vrijbroekpark, Greet, Simon, Christine en alle helpende handen en dichters bedanken voor de fijne samenwerking!

 

Update 4/08/2021 - Feestelijke opening van ‘De Gedichternis’

Deze lente hebben we vanuit RC Pastel onze schouders gezet onder het project ‘De Gedichternis’ in het Vrijbroekpark te Mechelen.

In samenwerking met provincie Antwerpen, kunstenares Greet Gemis en de poëziegroep van De Loods toverden we een mooi stukje natuur, ‘De Wilgernis’, om tot ‘De Gedichternis’. We vlochten wilgenschermen en schreven gedichten om hieraan op te hangen. Het was een vervlochten samenwerking.

Op 4 augustus werd ‘De Gedichternis feestelijk geopend! Na een korte speech volgde een wandeling langs de wilgenschermen. Elk gedicht werd voorgelezen. Daarna werd er gezellig nagepraat bij een drankje.